You are currently viewing ROHİNGYA KRİZİNDE BANGLADEŞ, HİNDİSTAN VE ÇİN’İN TUTUMU

ROHİNGYA KRİZİNDE BANGLADEŞ, HİNDİSTAN VE ÇİN’İN TUTUMU

Soğuk Savaş sonrası süregelen milliyetçi ve etnik çatışmalar, küresel barış ve güvenlik için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Özellikle 1980-1990’lı yıllarda bazı devletlerin ve devlet dışı aktörlerin sistemli, planlı ve kasti saldırılar gerçekleştirmesi insani krizlerin boyutlarını arttırmıştır. Bosna, Kosova, Ruanda, Kongo, Sierra Leone, Somali, Endonezya, Filipinler, Sri Lanka, Hindistan, Afganistan, Myanmar, Haiti ve Kolombiya’daki katliamlar, etnik temizlikler ve beraberinde işlenen savaş suçları insanlık tarihinde görülmemiş bir yıkıma neden olmuştur. Aktörlerin çeşitlenmesi ve şiddetin tabana yayılması, devletlerarası savaşlardan daha fazla kayba sebebiyet vermiştir. Etnik çatışmalarda her ne kadar kimlik üzerinden söylem üretilse de sorunların tarihi köklerine bakıldığında iktidar, güç, statü, kültürel baskınlık ve ekonomik kaynakları elde etme arzusunun zamanla önyargılara dönüştüğü görülmektedir.

Makalenin tamamını görebilmek için lütfen tıklayınız

This Post Has 2 Comments

  1. Safa Betül AYHAN

    Makale soğuk savaş sonrasında bölgenin çatışmalarını güzel bir biçimde ele almış. Sade anlatım sayesinde konu hakkında bilgilerim arttı.

  2. Meryem YILMAZ

    İltifatiniz için teşekkürler Sefa Betul Hanım, konunun kısa da olsa açıklanmasında ve değerlendirilmesinde katkımın olması beni mutlu eder. Tekrar ilginiz için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın